Tuesday 8 August 2017

Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na miękkie ciasto.

Pierogi, kto ich nie lubi? Bo moje ulubione to właśnie z kapustą i grzybami. A dziś post, wraz z moim własnym przepisem.
Istnieje wiele przepisów na ciasto, z tych wszystkich ja mam swój własny, niezawodny !
Jeśli ciasto ma być miękkie, delikatne, smaczne, i co najważniejsze nie rozpadać się przy gotowaniu, to dobrze trafiłeś :)

Sposób przyrządzania :
Ciasto

3 szklanki mąki (ja zazwyczaj używam wrocławskiej bądź tortowej:))
1 szklanka bardzo ciepłej wody
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz

500 g kiszonej kapusty (po odsączeniu)
100-150 g  pieczarek (nie przepadam za grzybami suszonymi :))
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek wg uznania

Dodatkowo:

boczek
cebula

Farsz
Kapustę, pieczarki, cebulkę oraz pietruszkę kroimy drobno. Pieczarki wraz z cebulką podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie dodajemy kapustę, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy drobno skrojoną pietruszkę.

Ciasto
Wszystkie składniki wyrabiać razem, aż do momentu gdy będzie idealnie miękkie, i elastyczne. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie-dodać mąki, zbyt gęste-bardzo ciepłej wody.
Ciasto dzielić na małe części które potem rozwałkujemy na cienkie placki. Kółka wycinać szklanką, lub jeśli mamy to wykrawaczem do pierogów. Kładziemy na środek wykrojonych placków łyżkę farszu i zlepiamy. Nasze pierogi wrzucamy partiami do dużego garnka z zagotowaną wodą z dodatkiem soli i oleju (żeby się nie sklejały :)) Mieszamy delikatnie od czasu do czasu. Gotować 2-3 minuty. 

Boczek i cebulę posiekać drobno i podsmażyć. Podawać z pierogami :)
Zwykle wychodzi mi z tego przepisu około 40 pierogów.

Smacznego ! :)







No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Quaintrelle , Blogger